Pet kupica – avagy hirtelen jött szemétszedés a Dunánál

Pet kupica névre keresztelt szemétszedési akciójáról számol be egy kedves honfitársunka, amit a minap a Dunánál ejtett meg. 

Szabadnapos voltam ma így eljutottam a Dunához és felsétáltam Sződligetről, Vácig. És elgondolkodtam hogy egyfelől annyira nem is rengeteg a szemét, másfelől épp most volt a PET kupa, amin én nem vettem részt, de a jó dolgokból nem jó kimaradni. Szóval gondoltam egyet, és a váci szennyvíztelep portáján kunyiztam egy szemeteszsákot, és elindultam visszafelé, csak épp elkezdtem összeszedni a szemetet, és kihordani a bringaút szélére.

Mindezen akciómra ma (azaz 08.14.) 13:30 és 15:30 közt került sor. Azaz két óra alatt egy szem önkéntes egy szem zsák segedelmével összeszedet 6 félzsák azaz 3 zsák azaz kb 0,3 m3, vagy ha súlyra nézem akkor kb. 30-60 kg hulladékot.

A számolást azért tartom fontosnak mert valahogy össze kell hasonlítani az eredményt. Legkézenfekvőbb a PET kupa, ami egy szép nagy rendezvénnyé nőtte már ki magát idén 370 önkéntes szedett össze 10 tonna szemetet, azaz fejenként 27kg hulladékot. Persze ott biztos nehezebb a terep, de az meg az én irányomban előny hogy ami ott több napig tart azt én 2 óráig műveltem.

Amire ezzel rá akarok világítani az több dolog.
Elsőként az hogy elterjedt a nézet hogy a Tiszán sok a szemét, de jelentem a Duna mentén is bőven akad.
Második pont hogy elterjed hogy azok a fránya szomszéd népek akik jól összeszemetelik a mi Tiszánkat. Hát jelzem Vác alatt a Duna a mi szemetünket pakolja kifelé a partra, sőt nagy részét mi hagyjuk ott, szóval ez igazi magyar szemét, nem kell más népekre mutogatni, lehet a saját portán – akarom mondani fejekben – sepregetni. A lényeg a szemét nem kötődik határokhoz, és nem kötődik népekhez. Csak épp van ahol könnyebb van ahol kicsit nehezebb a jó utat járni. Jelentem nálunk nagyon nagyon könnyű. Szóval nálunk csak azért van szemét mert fejben nem elég erős sok ember.

Harmadik ha már szóba került a sok ember. Azért a parton ezen a keddi kora délutánon is ott volt olyan 100 ember.

Ha ők mind csak a felét szedik annak amit én (azaz egy órácskát rászánnak, sőt ha nem a mederből hanem a partról szedik, ahol több a szemét akár fél óra is elég), akkor össze van szedve napi harminc köbméter.
Egy hónap és keresni kellene a szemetet…

Egy hónap napi 100 ember az összesen 3000 fő. Vác lakossága 33000 fő, Sződligeté 4500 fő. Azaz minden tizenkettedik lakosnak kell egy évben fejenként egy-két órát rászánnia a dologra és máris tiszta a Duna partja.

Innentől ugye nem baj ha azt mondom, azért borít el minket a szemét, mert nincs igényünk arra hogy ezen változtassunk!

A pet kupica, mint egyéni akció egy remek példa arra, hogy egyedül is lehet tenni a környezetünkért.

Mindenkit arra kérünk, hogy ha teheti ne várjon másokra. Tegyünk azért, hogy egy élhetőbb, tisztább, környezettudatosabb Magyarországon éljünk!

Szólj hozzá!