Ültess fát a szemétdomb helyére!

Ültess fát a szemétdomb helyére! Itt az ősz, a faültetési szezon. Talán nem is lehetne szimbolikusabb annál, ha az eltakarított szemét helyére fát ültetünk.

Napról napra egyre több embert foglalkoztat a közös jövőnk megteremtése. A világban történő környezeti katasztrófák egyre több ember szemét nyitják fel és ösztönzik arra őket, hogy tegyen valami jót a környezetünkért, a Földért, a jövőnkért.

Ilyen alkalmak például a szemétszedési akciók, amiből egyre rendre egyre többet szerveznek az emberek világszerte. Hamarosan itt a World Cleanup Day 2019 alkalma, amin a világ egy napon megmozdul azért,  hogy felhívják a figyelmet a mindent beborító mocsokra.

Ezen a napon több ezer, vagy millió illegálisan lerakott hulladék is eltakarításra kerül, ami egy hatalmas dolog és évről évre egyre többen ragadnak kesztyűt és zsákot. Ez az összefogás ereje.

A World Cleanup day 2018 alkalmával a JÖN Alapítvány budapesti helyszíneken közel 500 embert tudott aktivizálni a tiszta környezet megmentésére.

A 2019-es viszont a klímaváltozásról, a északi sark és déli sark olvadásáról és az őserdők hatalmas erdőtüzeiről szólnak.

Úgy gondoljuk, hogy mindent alkalmat meg kell ragadni azért, hogy szebbé, zöldebbé tegyük a környezetünket. Ilyen lehetőség például a szemétszedés, de mi lenne ha a “hasznost összekötnénk a hasznossal”?

Szervezz szemétszedési akciókat, aminek végeztével – a lehetőségeitekhez mérten – a helyszínre fát ültetek. Erre rengeteg lehetőség adott. Nagyon sok hazai szervezet van, aki csak azért jött létre, hogy a faültetéseket népszerűsítse.

A külterületi szemétdombok eltakarítása remek alkalmat nyújtanak arra, hogy a megtisztított területre fát ültessünk!
Fontos tudnivalók szemétszedési akciók alkalmára, amikor fát is ültettek:
  • Csak olyan fát ültessetek oda, ami életképes is marad az adott környezetben!
  • Mindig egyeztessetek a terület tulajdonosaival.
  • Engedélyeztessétek a faültetést is a szemétszedés mellett.
  • Legyen megoldva a fa időszakos ápolása, gondozása.
Ezen pontok betartása nélkül meggondolatlanul bárhova ne ültessünk fát!

Szerveznél szemétszedési akciót? Kattints ide!

Ajánljuk figyelmetekbe a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány környezetvédelmi szervezetének őszi Ne égess, komposztálj! szemléletformáló kampányát, amiben a faültetési program is helyet kapott.

Légy Te is JÖN Faültetési Nagykövet!

Részletekről bővebben ide kattintva lehet tájékozódni.

Szólj hozzá!